Resmî tatil ülkelere göre farklılık gösteren; milli, dini veya kültürel anlamda öneme sahip olan günlerin yasalaştırılıp tatil olarak belirlenmesidir.

ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE ÇALIŞAN İÇİN ÜCRETİ NEDİR?

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti Nedir Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti, işçinin yasalarla belirlenmiş tatil günlerinde çalışması durumunda alması gereken ücrete denir. Ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışma karşılığı olmaksızın o günün ücretinin ödenmesi gerekmektedir. (Suallere de Cevaben) Resmî tatil günlerinde çalışıldığında ise, ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücretin ödenmesi gerekir. Ancak toplu iş sözleşmeleri veya iş sözleşmeleri ile bu oran daha fazla olabilir. Resmî tatillerde mesai ücreti ödenmemesi durumunda çalışanlar haklı fesih hakkını kullanarak iş sözleşmesini sona erdirebilirler.

BU YIL YANİ 2025 RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜNDÜR?

Ramazan Bayramı 2025 yılında Ramazan Bayramı'nın arefe günü 29 Mart Cumartesi gününe denk gelmektedir. 29 Mart 13.00 itibariyle yarım gün resmî tatildir. Toplam 3,5 gün resmî tatildir. 2025 Ramazan Bayramı ve denk geldiği günler aşağıda sıralanmıştır:

Ramazan Bayramı Arefe Günü: 29 Mart 2025 | Cumartesi (Yarım Gün)

Ramazan Bayramı Birinci Gün: 30 Mart 2025 | Pazar

Ramazan Bayramı İkinci Gün: 31 Mart 2025 | Pazartesi

Ramazan Bayramı Üçüncü Gün: 1 Nisan 2025 | Salı

(UBGT) GÜNÜNDE YAPILAN ÇALIŞMALARIN KARŞILIĞI NASIL HESAPLANIR?

Resmi tatil Gününde Yapılan Çalışmaların Karşılığı Nasıl Değerlendirilir Ulusal Bayram ve Genel Tatil zaman diliminde çalışanlar için  (UBGT) gününde yapılan çalışmaların karşılığı yalnızca ücretle tasfiye edilir; serbest zaman kullandırılamaz ve başka bir gün izin kullandırılarak telafi edilemez.

ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE ÇALIŞAN İÇİN ÜCRETİ HESAPLANMASI NEDİR?

Çalışanların ulusal bayram ve resmî tatil günlerinde çalışmalarının karşılığı yasalarla güvence altına alınmıştır. İş Kanunu'na göre, iş sözleşmelerinde farklı yönde bir hüküm bulunmadığı durumlarda, ulusal bayram ve resmî tatil günlerindeki çalışmalar ancak çalışanın onay vermesiyle gerçekleşir. Çalışan, ulusal bayram ve resmî tatil günlerinde çalışmasa bile o günün ücreti çalışana tam olarak ödenmelidir. Ancak bu günlerde tatil yapmayarak çalışılması durumunda, çalışılan her gün için ekstra bir günlük tam ücret daha işveren tarafından çalışana ödenmelidir. Örneğin, bir çalışanın günlük brüt ücreti 800 TL ise, resmî tatil günlerinde çalışması durumunda, normal ücretine ek olarak bir günlük ücret daha ödenmesi gerekmektedir. Bu durumda, çalışanın resmî tatil günü için alacağı günlük brüt ücret 1.600 TL (800 + 800) olacaktır. Bahsi geçen ödemelerin miktarı bireysel veya toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir

4857 sayılı İş Kanunu'nun 44'üncü maddesine göre: "Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması hâlinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir."

4857 sayılı İş Kanunu'nun 47'nci maddesine göre: "Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir hükümleri yer almaktadır...

2025 YILI VEYA İÇİN RESMİ VERİLERE GÖRE RESMİ TATİL GÜNLERİ VE SÜRELERİ NE KADAR?

Resmî tatil günleri ve süreleri, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda açıkça belirtilmiştir. Kanun'a göre resmî tatil günleri ve süreleri aşağıda sıralanmıştır:

Yılbaşı: 1 Ocak günleri resmî tatildir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 23 Nisan günleri resmî tatildir.

Emek ve Dayanışma Günü: 1 Mayıs günleri resmî tatildir.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs günleri resmî tatildir.

Demokrasi ve Milli Birlik Günü: 15 Temmuz günleri resmî tatildir.

30 Ağustos Zafer Bayramı: 30 Ağustos günleri resmî tatildir.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı: 28 Ekim günü 13.00 itibariyle başlayıp 29 Ekim günü devam eder ve resmî tatil toplam 1,5 gün olarak belirlenmiştir. 29 Ekim günü özel işyerlerinin kapanması zorunludur.

Ramazan Bayramı: Arefe günü 13.00 itibariyle başlar ve toplam 3,5 gün resmî tatildir ve bu vesileyle Tüm islam aleminin Ramazan Bayramını tebrik eder bu mübarek bayramın hayırlara vesile olmasını dilerim.

Sağlıkla kalın...