Müslüman, kelime olarak teslim olan demektir. Dini bir kavram olarak da Müslüman, inanılması gereken temel düsturları eksiksiz kabul eden kişi demektir.

Dinimizin temel inanç esasları, ibadetleri ve ahlaki ilkeleri vardır. Öncelikle amentü denilen temel inanç esaslarına eksiksiz bir şekilde inanmak gerekir. Yine inancımızın bir gereği olarak yapılması gereken ibadetleri de yerine getirmek gerekir. Dinimizin kemale ermesi de temel ahlaki ilkelere uygun hareket etmekle olur.

Günümüz Müslümanlarının en temel problemi nedir? Bana göre günümüzdeki Müslümanlarının çoğunun en büyük problemi güven sorunudur. Özellikle muamelat dediğimiz alış verişte, iş ve ticaret hayatında birçok eksiklik vardır. Günümüz Müslümanın temsil sorunu vardır.

Temel kaynaklarımızda doğruluk, dürüstlük ile ilgili birçok emir ve tavsiye vardır. Günde beş vakit kıldığımız namazın her rekâtında: "…Bizi dosdoğru yola ilet…" (Fatiha 1/6) dosdoğru yol Kur'an yoludur, Peygamberin yoludur.

Sahabeden birisi gelip Peygamber (sav)'e İslamiyet hakkında bana öğüt veriniz ki, sizden sonra kimseye sorma ihtiyacım kalmasın' demesi üzerine Hz. Peygamber (sav): 'Allah'a inandım de, sonra da dosdoğru ol' (Müslüm İman 13) buyurmuştur.

Fert ve toplum olarak temel görevimiz inancımızdan aldığımız emirler doğrultusunda işimizde, ticaretimizde, sosyal hayatımızda doğru, güvenilir olmaktır. Her konuda olduğu gibi örneğimiz, önderimiz Sevgili Peygamberimiz (sav)'dir. O Yüce Resul o kadar doğru, güvenilir idi ki, O'na inanmayanlar dahi kıymetli eşyalarını O'na emanet ederlerdir.

Peki, O'nun ümmeti olarak bizler toplum olarak veya fert olarak ne kadar O'nun yolundan gidiyoruz?

Müslüman yanlış yaptığı zaman onun yanlışı sadece kendi şahsında kalmıyor. Diğer insanların İslam'a bakışlarını da etkiliyor.

Bakın bugün dünyanın en çok kalabalık ülkesi olan Endonezya veya Malezya gibi ülkelere fetih hareketleri olmadan, oralara ticaret yapan dürüst, güvenilir Müslüman tüccarlar vasıtasıyla İslamiyet taşınmış ve oralarda hakim olmuştur. Demek ki, Müslüman, dürüst olarak iş, ticaret yaptığı zaman sadece yaptığı ticaretten ibaret olmuyor. Aynı zamanda muhatap olduğu kişilerin İslam ile ilgili düşüncelerini de etkiliyor. Hal böyle olunca kişi iş ve ticaret yaptığı zaman inancına leke getirecek her türlü yanlış davranıştan uzak durması gerekir.

Son olarak şiddetli bir uyarı içeren bir hadisi şerifle yazımıza son verelim. Münafığın alameti üçtür: Konuştu mu yalan söyler, söz verirse sözünde durmaz, vaat ederse vaadinden döner' (Buhari İman 24)