İş kazası geçiren işçi iş kazası raporunu kaza sonrasında tedavi için gittiği hastanelerden talep edebilmektedir. Hekim gerekli gördüğü durumlarda gerekli gün kadar rapor vermektedir. Tek hekimin ise vereceği raporlu gün sayısı 10 olarak belirlenmiştir. Raporlu gün sonrasında tekrar kontrol durumunda raporlu gün sayısı 20 olarak uzaya bilmektedir [suallere de cevaben] İşçi raporlu olup işe gidemediği günler için işverenin iş kazasını Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmesi üzerine kurumdan ödeme almaktadır. Kurum raporlu gün ve tedavi şekline göre ödemeyi PTT üzerinden ödenir... 

İŞ KAZASI RAPORU NEDİR?

İşyerinin bir işini gerçekleştirdiği (yaptığı) sırada kaza geçiren işçinin yaralanması veya ölümü ile sonuçlanan talihsiz olaylara iş kazası denilmektedir. İş kazası geçiren ve yaralanan işçinin sağlık sebebi ile işe gidemediği durumlar için Sosyal Güvenlik Kurumu işçinin rapor gününe göre işçiye ödeme yapmaktadır.

İşçi, işveren veya işçinin vekili olarak anlaştığı alanında uzman ilgili avukat muhasebeci yada anlaştığı ilgililerce ile sağlık kuruluşlarından aldığı raporu ve diğer belgeleri Sosyal Güvenlik Kurumuna veya Sosyal Güvenlik Müdürlüklerine iş kazasını bildirmesi gerekmektedir. Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarından alınan raporun iş kazasına uygun bir biçimde yapılmış olması gerekmektedir.

İş kazası raporu ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilen iş kazası için kurum ayakta tedavi gören işçilere günlük ücretinin üçte ikisini yatarak tedavi görenlere günlük ücretinin yarısını ödemektedir.

İŞ KAZASI RAPORU ÜCRETİ?

İş kazası geçiren işçi işe gidemediği gün için Sosyal Güvenlik Kurumundan ödeme almaktadır. Bu ödemenin alınabilmesi için iş yerinin  İş kazası bildirimi yapılmalı ve kurumun iş kazası olarak onaylaması gerekmektedir. Kaza geçiren işçi için PTT aracılığı ile ödenen para işçinin tedavi şekline ve rapor gününe göre değişkenlik göstermektedir  Sosyal Güvenlik Kurumu ilk iki gün için ödeme yapmamaktadır. Rapor gününün en az 3 gün olması gerekmektedir. Ayrıca kurum yatarak tedavi gören işçi için günlük ücretinin yarısını, ayakta tedavi gören işçiler için günlük ücretinin üçte iki oranını vermektedir.

İŞ KAZASI RAPOR ÜCRETİ AYLIKTAN KESİLİRMİ?

İş yerinin bir işini gerçekleştirdiği sırada talihsiz olay sonucu yaralanan işçi iş kazası raporu almaktadır. Bu rapor ile Sosyal Güvenlik Kurumu ödeme yapmaktadır. Kurumun vereceği ödeme ile iş yerinden alınacak olan maaş toplamı işçinin normal bir ayda aldığı ücreti geçmesi durumunda işveren maaştan kesebilmektedir

İŞ KAZASI RAPORU HESAPLAMA?

İş kazası sonrası iş kazasından dolayı işe gidemeyen işçi rapor günü sayısına göre Sosyal Güvenlik Kurumundan ödeme almaktadır. Kurum ödemeyi PTT aracılığı ile kaza geçiren işçilere ulaştırmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu istirahat ın ilk iki günü için ödeme yapmamaktadır. Rapor parası alınabilmesi için rapor gününün en az 3 olması gerekmektedir. Rapor parası hesaplanırken kurumun kullandığı oran yatarak tedavi olan işçiye günlük ücretin üçte ikisi oranında hastane de tedavi görenler ise günlük ücretinin yarısı oranında ücretlerini talep edebilmektedirler. Örnek üzerinden 2022 yılı için asgari ücret ile çalışan işçi yatarak tedavi görüyorsa günlük 107,85 TL, ayakta tedavi görüyorsa günlük 143,8 TL almaktadır.

İŞ KAZASI RAPORU NASIL ONAYLANIR? 

İş kazasını bildirme görevi işverene yükümlü olarak kılınmaktadır. İş kazasının gerçekleşmesinin ardından işveren üç gün içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirim yapmak zorundadır. Yasal süre sonunda iş kazasını bildirmeyen işveren için idari işlem başlatılmaktadır. İşveren kuruma bildirimi elektronik ortamda yapabileceği gibi dilekçe yazarak elden başvuru da yapabilmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu iş kazası bildirimini aldıktan sonra yetkili kişi incelemeleri yaptıktan sonra ödeme için emir vermektedir. Kaza geçiren işçinin ödemesi PTT tarafından yapılmaktadır.

ÖZEL HASTANEDEN İŞ KAZASI RAPORU?

İş kazası geçirdikten sonra özel hastaneye giderek tedavi olan işçi tüm evraklarını iş kazası olduğunu belirterek yapması gerekmektedir. İşvereni ise iş kazası geçiren işçinin gittiği özel hastaneden alacağı iş kazası raporunu kabul etmekle yükümlüdür. İş kazası raporunu temin eden işveren ise üç iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirmesi gerekmekte olup, bildirmemesi durumunda idari işlem uygulanmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi bulunmayan hastanelerde ise Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen hekimler iş kazası raporunu verebilmektedir.

İŞ KAZASI RAPORU PARASI NE KADAR?

İş kazası raporu parası, genel adı ile iş göremezlik ödeneği olarak geçmektedir. İş kazası rapor parası Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmektedir. Kurumun ödeme yapması işin ilk olarak iş kazası işveren tarafından kazanın gerçekleşmesinden itibaren üç gün içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilmesi gerekmektedir. İş kazasını bildirmeyen işveren için idari süreç başlatılmaktadır. Kurum PTT aracılığı ile kaza da yaralanan işçiye ödeme yapmaktadır. Hastanede yatarak tedavi gören işçiye günlük ücretinin yarısı verilmektedir. Ayakta tedavi gören işçi için ise günlük ücretinin üçte ikisini ödemektedir. Kurumun ödeme yapabilmesi için ise rapor süresinin en az 3 gün olması gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu ilk iki gün için ödeme yapmamaktadır. Örnek vermek gerektiği takdirde yatarak tedavi gören işçi asgari ücret ile çalışıyor ise üç günlük rapor için bir günlüğe tekabül eden 107,85 TL almaktadır. Aynı şekilde asgari ücret alarak ayakta tedavi gören işçi üç günlük rapor için 143,8 TL almaktadır sağlıkla kalın...