Van depreminden sonra 2012 yılında hizmete giren YYÜ tıp Fakültesi Dursun Odabaş hastanesi Van ve bölge için büyük bir sağlık hizmeti vermektedir. Daha önceleri ciddi konularda hastaların çoğu ya Erzurum'a, Diyarbakır'a veya Ankara'ya gönderiliyordu. Tabiki böyle bir durum hem hastalara, hem de hasta yakınları için çok büyük bir sıkıntı idi. Elhamdulillah artık eskisi kadar hastalar başka illere sevk edilmeden Van'da da tedavileri yapılabilmektedir.
            Ancak YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin hizmet binası yeni olduğu halde fiziki olarak Van'ın ve bölgenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek kapasitede değildir. Gerek poliklinik bölümleri gerekse yataklı servisler çok küçük ve yetersizdir. Hasta yakınlarının da oturabilecekleri, bekleyebilecekleri yerler de maalesef çok çok yetersizdir.

 


                    Uzmanlaşan doktorlar Van'da kalmazlar algısı da yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Çünkü işinin uzmanı, sevecen hastalarıyla iyi iletişim kuran, canla başla hizmet eden doktorlar da Van'da çoktur.  Çeşitli vesilelerle tanık olduğum Genel Cerrahi bölümünde Prof. Dr. Çetin Kotan ve ekibi, Onkoloji bölümünde Prof. Dr. Ramazan Esen ve isimlerini burada sayamacağım daha birçok Doktor ellerinden gelen gayreti göstermektedir. Bazı bölümlere çevre illerden de yoğun bir şekilde hasta sevki olmaktadır. Onkoloji bölümü de bunlardan biridir ki ağır hastalar buraya gelmektedirler. Servislerdeki yatak yetersizliği birçok hasta ve yakınının mağduriyetini de artırmaktadır. Hele Van dışından gelenlerin yatak yetersizliğinden dolayı gidip gelmek zorunda kalması sıkıntıları artırmaktadır.

 


                 Hastası yoğun bakımda yatan hasta yakınlarının dinlenebilecekleri yerlerin olmaması da büyük bir sıkıntıdır. Zira geceleri hasta yakınları koridorlarda kartonlar, veya yanlarında getirdikleri battaniyeler üzerinde uzanarak geceyi geçirmektedirler.
            Daha önce Van'da hizmet veren birçok hastane 2011 yılında depremde yıkıldı. İhtisas hastanesi, İpekyolu Devlet Hastanesi,Çocuk Hastanesi, Kadın Doğum Hastanesi yıkıldı ve bunların yerine yenileri de yapılmadı. Koca Van ve çevresine Bölge hastanesi ve YYÜ Tıp Fakültesi kamu hastaneleri olarak hizmet vermektedir. Çoğalan nüfusa karşı hastane sayısında düşüş yaşandı. Hastane sayısının az olması da mevcut hastanelerdeki yoğunluğu artırmaktadır. Çoğu zaman hastanelerde randevu almak da mümkün olamamakta veya çok zor olmaktadır.

 


                  Sıkıntılar belli olunca çözüm yolu da aslında belli olmaktadır. Çözüm olarak; yeni devlet hastanelerinin veya Şehir Hastanesinin Van'da da yapılması, Yyü Tıp Fakültesi Hastanesinin yatak sayısının artırılması ve en önemlisi de doktorları Van'da tutacak imkanların sağlanması gelmektedir.