Çalışanlar İçin Sigorta Priminin Önemi Nedir Çalışanların sigorta hizmetleri ve sosyal devlet haklarından faydalanması için sigorta işlemlerinin yapılmış olması gerekir. Aynı zamanda işverenler tarafından sigorta primi ödemelerinin düzenli şekilde yapılması şarttır.

Aylık sigorta ücreti hesaplanan tutar üzerinden ödenir. Böylece çalışanların sigorta hizmetlerinden doğan hakları, kendileri ve aile üyeleri için yerine getirilir Dolayısıyla çalışanlar açısından sigorta primi ödemelerinin eksiksiz olarak yapılması son derece önemlidir (suallere de cevaben)  

Çalışanlar açısından sigorta priminin önemi emeklilik hakkı için de kritiktir. Çünkü çalışanlar belirli gün prim sayısını tamamladıktan sonra emekliye ayrılabilir.

Uzun yıllar süren çalışma yaşamını emeklilikle noktalamak isteyen kişiler, düzenli prim ödemeleri yapmalıdır Bir işletmeye bağlı olarak maaşlı çalışan kişiler için bu ödemeler işveren tarafından yapılır. Çalışanların söz konusu ödemeleri yakından ve titizlikle takip etmesi gerekir. Çünkü eksik yapılan prim gün ödemeleri, emeklilik hakkını elde etmelerini riske atar. Bu bağlamda çalışanlar, emeklilik döneminde bir sorun yaşamamak için prim ödemelerini ve tutarlarını kontrol etmelidir.

4/A SİGORTA PRİMİ NEDİR?

Sosyal sigortalar kanununda yer alan hükümlere göre 5510 yasasına bağlı işçiler 4A kapsamında kabul edilir. Emeklilik hakları, malullük prim ödemeleri ve gelir vergisi gibi ödemeler için de 4A kapsamında bulunan çalışanlar adına işverenler ödeme yapar. İşveren kanalıyla işçilerin sigortalanması sağlanır.

"4A sigorta primi ne kadar" sorusu, bu kapsamda çalışan kişiler tarafından sıklıkla merak edilir. Her yıl açıklanan oranlara bağlı olarak 4A sigorta primi hesaplama işlemleri yapılır. Yapılan hesaplamaların sonuçlarına göre çalışanların sigorta ödemeleri gerçekleşir.

4/B SİGORTA PRİMİ NEDİR?

Sigorta hizmetlerinin tek çatı altında toplanmasından önce Bağ Kur sistemi olarak bilinen sigortalama türü, iş yeri sahibi ve esnafları kapsıyordu. Sözleşmeli şekilde herhangi bir işletme veya şirkette çalışmayan, kendine ait serbest mesleği icra eden ya da iş yeri sahibi olan kişiler 4B kapsamında sigortalanıyordu. Bu kapsamda aynı zamanda sanatkarlar da yer almaktaydı.

Bağ Kur sisteminin SGK çatısına alınmasıyla birlikte bu grupta yer alan gelir sahipleri 4B kategorisiyle ifade edildi. Grupta bulunan sigortalılar 4B sigorta primi hesaplama işlemleri yaparak prim yatırmaya başladı.

2024 yılında da prime esas alt gelir sınırı belirlendikten sonra 4B sigorta primi için oranlar açıklandı. Bu bağlamda 1.1. 2024'de geçerlik olacak göre, Bağ Kur primi aylık 6.900,86?, ödemelerini düzenli yapanlara ise indirimli Bağ Kur primi 5.865,73?, İsteğe bağlı Bağ Kur ise 6.400,80? oldu.

4B kategorisinde çalışanlar kendi adına gelir elde edenler olduğundan; prim hesaplaması, takibi ve ödemelerinden bizzat sorumludur. Dolayısıyla diğer çalışanlardan farklı olarak işveren yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekir. En yüksek sigorta primi veya en düşük sigorta primi oranları yıllara göre değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle kendi primini yatıran 4B çalışanları, çalışma bakanlığının yayınladığı güncel oranları takip etmelidir. 

4/C SİGORTA PRİMİ NEDİR?

4C sigorta primi hesaplama işlemleri ile ilgili konular emekli sandığı kapsamında çalışanları ilgilendirir. Emekli sandığı kavramı, tüm sigorta işlemlerinin SGK çatısında birleşmesinden önce kadrolu devlet memurlarını ifade ediyordu.

SGK işlemleri sırasında da yine kadrolu memurlar için özel olarak açıklanan oranlar ve kesintiler baz alınır. Emekli sandığı uygulamasının SGK ortaklığında birleşmesinden sonra memurlar ve memur emeklileri için 4C kategorisi açılmıştır.

Bu kategoride yer alan çalışanlar ve emeklilerin sigorta hakları 4C sigorta primi ödemesi yapılan kişiler için uygulanır. Söz konusu haklardan da sigortalıların kendileri ve aile üyeleri (çalışmayan eş ve çocuklar) faydalanabilir. 

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ YAPILIRMI?

En düşük sigorta primi veya çalışan sigorta prim ödemeleri gibi konulara ilişkin sorularla birlikte en çok merak edilen başlıklar arasında isteğe bağlı sigorta primi de yer alır. Bu prim türü kişilerin isteğe bağlı şekilde uzun vadeli sigortalama sistemlerine dahil olmasını sağlar.

T.C. genel sağlık sigortasından ve hizmetlerinden faydalanmak isteyen çalışanlar, primlerini isteğe bağlı şekilde yükseltebilir veya ek ödeme yapabilir. Aynı zamanda emekli aylığı gibi diğer haklar için açılan ekstra başlıklara ilişkin prim ödemesi gerçekleştirebilir.  

İşverenlerin sigortalı çalışanları için sigorta primi ödemesi yapması, zorunlu uygulamalardan biridir. Ancak herhangi bir zorunluluk olmadan da kişiler kendileri için sigorta hizmetlerinden faydalanabileceği ödeme sistemi yaratabilir veya haklarını genişletebilir.  

İsteğe bağlı sigorta primini ödeyen kişiler için belirlenen hak sınırları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının duyuruları üzerinden takip edilebilir. Yıllık olarak ödeme oranları ve kesintilerde değişiklik olabileceğinden, isteğe bağlı sigorta prim ödemesi yapanlar güncel oranları takip etmelidir.

Sağlıkla kalın…