İşverenin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yükümlülüğünü yerine getirmediği durumlarda uygulanacak para cezaları, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun "İdari para cezaları ve uygulanması" başlıklı 26 ncı maddesinde belirtilmiştir. Yeniden değerleme oranı göz önünde bulundurularak çalışan sayısına göre her yıl uygulanacak ceza miktarları Genel Müdürlük internet sayfasında ilan edilmekte olup, güncel tutarlara ulaşılabilmektedir.

2025 YILI İSG ZORUNLULUĞUNA UYULMAMASI HALİNDE UYGULANACAK CEZA TUTARLARI NE KADARDIR?

SIRA

ÇALIŞAN SAYISI / TEHLİKE SINIFI

2025 CEZA TUTARLARI

1

10'dan Az Çalışanı Olan / Az Tehlikeli İşyerleri

88.663 TL

2

10'dan Az Çalışanı Olan / Tehlikeli İşyerleri

110.828 TL

3

10'dan Az Çalışanı Olan / Çok Tehlikeli İşyerleri

132.994 TL

4

10-49 Çalışanı Olan / Az Tehlikeli İşyerleri

88.663 TL

5

10-49  Çalışanı Olan/ Tehlikeli İşyerleri

132.994 TL

6

10-49 Çalışanı Olan / Çok Tehlikeli İşyerleri

177.326 TL

İSG hizmetleri için görevlendirdiği kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşların görevlerini yerine getirmesi amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi ihtiyaçlarını karşılamayan işverenlere

26.557 TL

İş yerinde sağlık ve güvenlik hizmetlerini yürütenler arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamayan işverenlere

26.557 TL

NOT. Durumun devamı halinde belirtilen cezalar her ay için uygulanabilecektir.

İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ NEZDİNDE SONUÇ VE DEĞERLENDİRMELER?

Elliden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu 1.1.2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
Sonuç olarak, 1.1.2025 tarihinden itibaren işyeri tehlike sınıfı ve çalışan sayısına bakılmaksızın; tüm işyerlerinde (kamu kurumları veya çalışan sayısı fark etmeksizin özel sektör işyerleri) iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu kapsamına girmiş oldu

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN İŞVERENLERCE ÜSTLENİLEBİLMESİNİN ŞARTLARI NELERDİR?

Elliden az çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde sağlık gözetimi dışındaki hizmetler, Genel Müdürlükle protokol imzalamış kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları, işçi ve işveren kuruluşları veya üniversiteler aracılığıyla verilen eğitimleri tamamlayarak yapılacak sınavda başarılı olmaları hâlinde işveren veya işveren vekilince de yerine getirilebilir. Bu kapsamda elliden az çalışanı bulunan; bir hukuk bürosu, muhasebe bürosu terzi dükkânı, manav, market, apartmanlar vb. işyerlerinin işveren veya işveren vekilleri sağlık gözetimi dışında hizmetleri kendileri verebilirler.

SAĞLIK RAPORLARI İSE KAMU HİZMET SUNUCULARI VEYA AİLE HEKİMLERİNDEN ALINABİLİR?

Elliden az çalışanı olup az tehlikeli sınıfta yer alan ve yapılan eğitime katılarak e-sertifika almaya hak kazanan işveren veya işveren vekillerinin kendi işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetini üstlenmeleri hâlinde görevlendirmelerin İSG-KATİP üzerinde yapılması gerekmektedir.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN YASAL SORUMLULUKLARINDAN BAZILARI?

- İSG hizmeti alınmamasının,
- İSG hizmetleri için görevlendirilen kişi veya hizmet alınan kurum ve kuruluşların görevlerini yerine getirmesi amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi ihtiyaçlarını karşılanmaması,
-  İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetlerini yürütenler arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlanamaması,
Gibi zorunlulukların yerine getirilmemesi durumunda ayrı ayrı ceza kesilebilecek olup, aykırılığın devamı halinde bu cezaların her bir ay için ayrı uygulanabilecek olmasının bilinmesi gerekmektedir.
Bu doğrultuda; tüm işverenlerin getirilen zorunluluk kapsamında işçi sayısı ve tehlike derecesine göre İSG hizmeti alma zorunluluğu bulunduğundan, ilgili kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere, konusunda uzman İSG hizmeti sunan yetkilendirilmiş meslek mensuplarından bilgi ve danışmanlık hizmeti almaları yararlı olacaktır.

ELLİDEN AZ ÇALIŞANI OLAN VE AZ TEHLİKELİ SINIFTA YER ALAN İŞYERİ İŞVERENLERİNİN İSG ZORUNLULUĞU?

Çalışan Sayısının Elliden Az Olup Olmadığının Tespitinde Dikkat Edilecek Hususlar:

Aynı işverenin Türkiye genelinde birden fazla tescilli ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerinin bulunması durumunda, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin üstlenebileceği iş yerlerinin belirlenmesinde Sosyal Güvenlik Kurumu' ndaki tescil kayıtları esas alınır.

İşverenden iş alan alt işverenlerce çalıştırılan sigortalılar, çalışan sayısına dâhil edilmez.

Ayrıca, 05.06.1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile 04.11.1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki öğrenci statüsünde olan çırak ve stajyerler de çalışan sayısının tespitinde dikkate alınmaz der ilgili kanun sağlıkla Kalın…