İş Davalarında Zorunlu Arabuluculuk Kapsamına Giren Talepler Nelerdir Arabuluculuk yabancılık unsuru taşıyanlar da dahil olmak üzere, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde uygulanır (suallere de cevaben) Öncelikle İş ve İşçi Hukukunda Zorunlu Arabuluculuk kapsamına giren davaları sıralayabiliriz. Buna göre aşağıdaki isteklerin öncelikle arabuluculukla çözümlenmesi zorunludur.

İşe İade Davaları, Boşta Geçen Süre Tazminatından Doğan Davalar

İşe Başlatmama Tazminatından Doğan Davalar, Kıdem Tazminatı Alacağından Doğan Davalar

İhbar Tazminatından Doğan Davalar, Kötüniyet Tazminatından Doğan Davalar

Bakiye Süre Ücreti Alacağından Doğan Davalar, Eşit Davranmama Tazminatı Ndan Doğan Davalar

Sendikal Tazminattan Doğan Davalar, Ücret Alacağından Doğan Davalar

Fazla Mesai Ücretinden Doğan Davalar, Yıllık İzin Ücretinden Doğan Davalar

Yol ve Yemek Ücretinden Doğan Davalar, Ulusal Bayram ve Genel Tatil ( UBGT ) Ücretinden Doğan Davalar

Prim ve İkramiye Ücretinden Doğan Davalar

İŞ HUKUKU DAVALARINDA ZORUNLU ARABULUCULUK KAPSAMI DIŞINDAKİ TALEPLER NELERDİR?

İş ve İşçi Hukukunda aynı maddenin 3. Fıkrasına göre ise iş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminatla bunlarla ilgili tespit, itiraz ve rücu davalarında arabuluculuk faaliyetinin uygulanmayacağı düzenlenmiştir, İş Kazasından Doğan Maddi Tazminat Davaları

İş Kazasından Doğan Manevi Tazminat Davaları, İş Kazasından Doğan Maluliyet ve İş Göremezlik Oranının Tespiti Davaları

İş Kazasından Doğan Maluliyet Oranına İtiraz Davaları, İş Kazası Nedeniyle İşverene ve Sair Kusurlu Kişilere Açılan Rücu Davaları

Meslek Hastalığından Doğan Maddi Tazminat Davaları, Meslek Hastalığından Doğan Manevi Tazminat Davaları

Meslek Hastalığından Doğan Maluliyet ve İş Göremezlik Oranının Tespiti Davaları

Meslek Hastalığından Doğan Maluliyet Oranına İtiraz Davaları

Meslek Hastalığı Nedeniyle İşverene ve Sair Kusurlu Kişilere Açılan Rücu Davaları

İŞE İADE DAVALARINDA ARABULUCULUK KAPSAMI?

İşe İade Davalarında Arabuluculuk 4857 sayılı İş Kanununun 21. Maddesine yeni eklenen fıkraya göre taraflar arabulucu huzurunda işçinin işe başlatılması konusunda anlaşmaları durumunda işe başlatma tarihi, ücret ve diğer hakların parasal miktarı ve işe başlatmama tazminatı parasal miktarı belirlenmesi zorunludur.

Bunlar belirlenmediği takdirde anlaşma sağlanmamış sayılır ve son tutanak buna göre düzenlenecektir. İşçi kararlaştırılan tarihte işe başlamazsa fesih geçerli hale gelir ve işveren sadece bunun hukuki sonuçlarından sorumlu olacaktır.

İŞÇİ ALACAKLARI DAVALARINDA ARABULUCULUK KAPSAMI?

İşçi Alacağı Davalarında Arabuluculuk İster işe iade talepleri olsun ister işçilik alacaklarından doğan tazminat istekleri olsun tüm alacakların hukuka uygun bir şekilde hesaplanması için iş hukuku konusunda uzman bir avukat ile çalışmanın faydası büyüktür. İşçilik alacaklarında işe iade davasında olduğu gibi genel zamanaşımı sürelerinin haricinde bir hak düşürücü süre bulunmamaktadır.

İş Davalarında Yetkili Arabuluculuk Bürosu Yeni İş Mahkemeleri Kanununda arabuluculuğa başvuruda hangi yer arabuluculuk bürosunun yetkili olduğu düzenlenmiştir.

Arabuluculuğa başvuru karşı tarafın, karşı taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendirilen sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğüne yapılacaktır. Yetkili arabuluculuk bürosu karşı tarafın yerleşim yeri veya işin yapıldığı yer arabuluculuk bürosudur.

Arabuluculukta yetki itirazı Yeni İş Mahkemeleri Kanunu 3. Maddesinin 9. Fıkrasında düzenlenmiştir.

Anılan fıkra aynen şu şekildedir." Arabulucu, görevlendirmeyi yapan büronun yetkili olup olmadığını kendiliğinden araştıramaz. Karşı taraf en geç ilk toplantıda, yerleşim yeri ve işin yapıldığı yere ilişkin belgelerini sunmak suretiyle arabuluculuk bürosunun yetkisine itiraz edebilir.

Bu durumda arabulucu ilgili sulh hukuk mahkemesine gönderilmek üzere dosyayı büroya teslim eder.

Mahkeme harç almaksızın dosya üzerinden yapacağı inceleme sonunda yetkili büroyu kesin olarak karara bağlar ve dosyayı büroya iade eder.

Mahkeme kararı büro tarafından 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca taraflara tebliğ edilir.

Yetki itirazının reddi durumunda aynı arabulucu yeniden görevlendirilir ve onuncu fıkrada belirtilen süreler yeni görevlendirme tarihinden başlar.

Yetki itirazının kabulü durumunda ise kararın tebliğinden itibaren bir hafta içinde yetkili büroya başvurulabilir. Bu takdirde yetkisiz büroya başvuru tarihi yetkili büroya başvurma tarihi olarak kabul edilir.

ARABULUCULUK NE KADAR SÜREDE SONUÇLANIR?

Arabuluculuk Ne Kadar Sürede Sonuçlanır Yeni İş Mahkemeleri Kanunu 3. Maddesinin 10. Fıkrasına göre arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren 3 hafta içinde sonuçlandırır.

Bu süre zorunlu hallerde arabulucu tarafından en fazla 1 hafta daha uzatılabilir.

ARABULUCULUKTA TARAFLAR KİMLERDİR?

Arabuluculukta Taraflar Kimlerdir Yeni İş Mahkemeleri Kanunu İle iş hukukuna getirilen arabuluculuk faaliyetinin bir tarafında işçi diğer tarafta işveren bulunmaktadır.

Arabulucu ise taraflara eşit uzaklıkta bulunmaktadır. Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilirler.

İşverenin yazılı belgeyle yetkilendirdiği çalışanı da görüşmelerde işvereni temsil edebilir.

Kanunda alt işveren ve üst işveren ilişkisinin bulunması durumunda arabuluculuk faaliyetinin nasıl yürütüleceği konusunda çözüm getirilmiştir.

Kanunda yer alan hüküm uyarınca" Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin varlığı halinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurulduğunda, anlaşmanın gerçekleşebilmesi için işverenlerin arabuluculuk görüşmelerine birlikte katılmaları ve iradelerinin birbirine uygun olması aranır. " şeklinde düzenleme yer almıştır.

ARABULUCULUK SÜRECİ NASIL İŞLER?

Arabuluculuk Süreci Nasıl Sonuçlanır Öncelikle ifade etmekte fayda var ki, ister zorunlu olsun ister ihtiyari olsun taraflar arabuluculuk aşamasında uzlaşma zorunda değillerdir.

Yine bir tarafın diğer tarafı uzlaşma zorlaması da mümkündür. Bu ilkeler etrafında bir tarafın istekleri kabul edilsin ya da edilmesin, arabuluculuk sürecine istediği anda ve hiç bir açıklama yapmaksızın son verme hakkı bulunmaktadır. Zorunlu arabuluculukta da durum böyledir. Zorunlu arabuluculukta taraflar arabuluculuğa başvurmak zorunda iseler de uzlaşma konusunda herhangi bir mecburiyetleri yoktur. Buna göre İş Mahkemeleri Kanunu 3. Maddesinin 11. Fıkrasına göre arabulucu taraflara ulaşılamaması ( Müzakere Edilmeden Anlaşamama), taraflar katılmadığı için görüşme yapılamaması ( Müzakere Edilmeden Anlaşamama) veyahut yapılan görüşmeler sonucunda anlaşmaya varılması ( Müzakere Sonucu Anlaşma) veya varılamaması ( Müzakere Sonucu Anlaşamama) hallerinde arabuluculuk faaliyeti sona ermektedir. Bu halde arabulucu tarafından son tutanak düzenlenerek durum Arabuluculuk Daire Başkanlığına bildirir.

Sağlıkla kalın...