Basın İlan Kurumu tarafından önceki hafta ilimizde düzenlenen 'Yapısal ve Dijital Dönüşüm Sürecinde Yerel Gazeteler: Riskler ve Fırsatlar' ve 'Doğu Anadolu Bölgesi Yapısal ve Dijital Dönüşüm Sürecinde Yerel Gazeteler' başlıklı seminer kanımca faydalı geçti.
En azından bu seminerde konuşmacıların dijitalleşmeden kaçınılamayacağı konusu bir kez daha netlik kazandı.
Bir dönemler yapacağımız işi, yapılacak yere gitmeden yapamazdık. En basitinden bir telefon, elektrik, su, doğalgaz parasını yatırmak için dakikalarca, bazen saatlerce kuyruklarda beklediğimiz göz önüne alındığında ve gelinen süreçte birçok işimizi artık dijital ortamlarda yaptığımız hesaba katıldığında, gerçekten de bu konuda çok büyük aşamalar kat edildiğini görüyoruz.
İşte son yıllarda özellikle yerel gazetelerin de bu dijitalleşmeye uyum sağlaması noktasında çalışmalar yürütülüyor.
Yerel gazetelerde yayınlanan ihale ilanlarını, bir dönemler Valilik veya ilgili kurumdan alır, tarayıcı programlarından taradıktan ve tüm ihale ilanını düzelttikten sonra girerdik. Ama gelinen süreçte ilanlar otomatik olarak sistemden çok kolay indirilebiliyor.
Ayrıca Basın İlan Kurumu'nun son yıllarda teknolojik açıdan iyileştirmeler yapması sonucu artık ihale ilanları www.ilan.gov.tr adresinden rahatlıkla takip edilebiliyor.
Biz yerel gazeteler de ihale ilanlarını artık haberleştirip, link vererek okuyucularımızın ihale ilanlarına ulaşmasına vesile olabiliyoruz.
Söz konusu seminer Elite World Otel'de yapıldı.
Vanlı gazetecilerin yanı sıra; komşu illerimiz; Bitlis, Hakkari ve Muş'tan da gazeteciler bu seminere katıldı. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç, BİK Servis müdürleri ve BİK Van Şube Müdürlüğü ile yerel gazetecilerin katıldığı iki gün süren seminerde, özellikle dijitalleşme konusu ön plana çıktı.
Programın açış konuşmasını yapan BİK Van Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel, programı çok önemsediğini belirtirken, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray da seminerin düzenlenmesine katkı sundukları için mutlu olduklarını ifade etti.
Daha sonra söz alan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, yerel basının her zaman için kentin sorunlarını üst makamlara ileten en önemli unsurlar olduğunu söyledi. Duran, son on yılda teknolojinin imkanları ile çok hızlı şekilde haber yapmaya başlandığını, bazı kolaylıkların olduğunu, ancak beraberinde birçok sıkıntın da meydana geldiğini vurguladı. Duran, "BİK olarak bu konuda siz gazetecilerimize katkıda bulunmak istiyoruz. Pandemi döneminde aldığımız tedbirler devam ederek, sizlerin hayatiyetini korumak için ellimizden gelen çabayı gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.
Ardından konuşan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez de yerel basında kullanılması gereken olumlu dile dikkat çekti.
Seminerin bilgilendirme bölümlerinde ise Basın İlan Kurumu İlan Hizmetleri Müdürü İdris Çam söz aldı. Çam, mevcut gazetelerin internet sitelerini geliştirme adına gayret göstermeleri gerektiğini hatırlattı. İletişim Danışmanı Cihat Zafer Demirel ise dijitalleşmeye uyum sağlanması konusunda basının bir dönüşüm yaşayacağına inandığını dile getirdi.
BİK Kurumsal Müdürü Türker Çeltik de, internet sitelerinin mobile ayak uydurmasının önemine değindi.
Seminerin ikinci günkü bölümünde ise BİK Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç, yerel gazetelerin ayakta kalması için gayret gösterildiğini belirtti.
Bu tür seminerlerin gazetelerin hayatiyetini sürdürmesi konusunda kılavuz görevi gördüğünü düşünüyoruz.
Seminerin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.