Çin’de bir kişide başlayan, ancak dünyada resmi rakamlara göre yaklaşık 72 milyona yakın kişiye bulaşan Koronavirüs salgını herkesi tedirgin etmeye devam ediyor.

   Dünyadaki birçok kişinin gözü yapılacak olan aşılar sonucu, hastalığın azaltalmasında.

   Şu an Çin aşısı ve Amerikan aşısı konuşuluyor. Kimileri aşının faydasına değinirken, bazı kişiler ise aşının herkesi köleleştireceğini, insanları tek tipleştireceğini, yeni bir yaşama hazırlayacağını iddia ediyor.

Yakın bir zamanda herkese çip takılacağı, insanların kontrol edileceği, birçok kişinin artık beslenme alışkanlıklarını kaybederek haplarla besleneceği, kafası büyük, bedeni küçük bir neslin ortaya çıkacağından dem vuruyor.

   Bu iddialardan dolayı ülkemizdeki birçok kişi yerli aşının bir an önce yaygınlaştırılarak kullanılmasını bekliyor.

Gelelim Covid-19, yani Koronavirüs salgınının resmi verilere göre oluşturduğu etkiye…

   Dünya genelinde yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısının 1 milyon 6 binleri aştığı görülüyor.

Son verilere göre vaka sayısı 72 milyona yaklaştı.

     Çin’den dünyaya yayılan, ama en fazla başka ülkeleri etkileyen bu hastalık, kafalarda şüphe oluşturmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl rakamlara bakıldığında Çin dünya genelinde ilk sıralardaydı, şimdi araştırılsa belki ilk yüze girmiyor. Günlük ölümlerin bittiği, vaka sayılarının bile çok çok az olduğu bu ülkenin, çok daha önceden aşıyı bulduğu, hastalığı da dünyaya geç duyurduğu konuşuluyor.

Dünya genelinde en fazla ölüm sayısının Amerika’da olduğu, bu rakamın da 300 binleri geçtiği biliniyor.

   İkinci sırada ise Brezilya var. Brezilya’da koronavirüsten dolayı 180 binden fazla can yitirilmiş durumda. Bu rakamların tekrar resmi rakamlar olduğunu hatırlatalım. Çünkü daha fazla olduğu konuşuluyor.

Yine artış hızı bakımından dikkat çeen Hindistan üçüncü sıraya yükseldi. Hindistan’da 150 bine yakın kişi hayatını kaybetti.

   Dördüncü ülke Meksika, 115 bine yakın ölümle anılırken, İngiltere’de ise 65 bine yakın kişi yaşamını yitirdi.

İtalya’da 63 bini aşkın kişi can verirken, Fransa’da 58 bine yakın kişi hayatını kaybetti.

   Ölüm sayısı bakımından dikkat çeken ülkelerden biri yanı başımızdaki İran. İran’da 50 binden fazla (resmi rakamlar böyle) insan bu hastalıktan dolayı hayatını kaybetti.

 İspanya’da 48 bin, Rusya’da 46 bin, Arjantin’de ise 41 bine yakın kişi can verdi.

Tek sevindirici resmi rakam ise, yaklaşık 50 milyon kişinin bu hastalığı atlatarak, iyileşmiş olması.

   Şimdi bir an önce herkes aşılar sonucu bu hastalığın bir an önce yayılmasının önünün kesilmesini bekliyor.

   Vatandaşlarımızın çoğu bir an önce yerli aşının piyasaya sürülmesi ve insanların bunu kullanmasını bekliyor. Alınan son haberlere göre Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış da, yerli aşının Faz-1dozlamasının tamamlandığını açıkladı. Çalış, "Covid-19'a karşı Üniversitemiz tarafından geliştirilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen yerli aşımızın Faz-1 ikinci dozlaması bugün tamamlandı ve ciddi hiçbir yan etki görülmedi. Her şey yolunda giderse inşallah bu ay sonuna kadar Faz-2'ye geçmeyi planlamaktayız" dedi.

   Bunlar sevindirici gelişmeler.

  Umarım bir an önce yerli aşı çıkar da, bizler de bu aşıyı kullanırız.