Değerli okurlar, kış mevsiminde yazılı ve görsel basında en fazla kullanılan cümlelerden biri, 'kara kış hayatı felç etti' cümlesidir. Yine buna benzer cümleler arasında; 'Kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi', 'Kış esareti', 'Kar yağışı sonrası hayat durdu' en dikkat çeken ifadelerdir.

 

 
           Oysa kış dendi mi, sadece olumsuzluklar akla gelmemeli.
Kışın en önemli özelliklerinden biri kayak sporudur. Son yıllara kadar Van'da kayak adına hiçbir gelişme olmamıştı.
Van'ın Gevaş İlçesi'nde önce Gevaş Kaymakamlığı'nın desteğiyle Abalı Köyü'nde küçük bir tesis kuruldu. 2005-2006 yıllarında bu tesislere gittiğimizde küçük bir baby-lift aleti vardı. Ufacık bir motorun çalıştırılması sonucu hareket eden ve oldukça ilkel olan bu alet, 150-200 metre uzunluğunda kablolar ve el tutacaklarından oluşuyordu.
Kayak sporu yapan kişi oturarak bu alet aracılığıyla biraz yukarı çıkıyor, sonra kayarak aşağı iniyordu.
Gevaş Kaymakamlığı aracılığıyla birkaç kayak malzemesi de kiralanıyor, ancak istenen ilgi oluşmuyordu.
Sonraki yıllarda Abalı Kayak Merkezi basında da yer aldıktan sonra, Van Valiliği'nin girişimleri, Gençlik Spor Bakanlığı'nın da katkılarıyla geliştirildi.

 


         Önce yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğunda teleski denilen bir sistem devreye girdi. Kayak sporu yapanlar ayakta durarak, söz konusu alet aracılığıyla yukarı kadar çıkıp, daha sonra aşağı doğru kayak yapmanın keyfini yaşadı. Aşağı bölüme kafeterya, lavabolar, yemek bölümleri, kayak malzemesi kiralama bölümleri inşa edildi.

 


           Tesisler her geçen gün büyütüldü ve basında Abalı Kayak Tesisleri daha fazla gündeme gelmeye başladı.
2011 yılında bu kez ikinci etap devreye girdi. Ancak ikinci etap teleski olarak değil, tele siyej olarak programlandı. Kayak sporu yapanların oturarak yukarı çıktığı, ancak çevresi açık olan bu telesiyej sistemi Ağustos 2011 yılında tamamlandı.
2 bin 960 rakımlı Artos Dağı'nın zirvesine bu telesiyej ile çıkan sporcular dik bölgelerde kaymanın zevkini yaşadılar.
Resmi açılış ise 2012 yılında Dönemin Gençlik Spor Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın katılımıyla gerçekleşti.
Telesiyejin yaklaşık 5 milyon TL'ye mal olduğu ifade edildi.

 


           Bu sporu yapanlar, Van Denizi'ne ve Artos Dağı'na karşı kayak yapmanın keyfini yaşıyor.
Ancak son yıllarda bu sporu geliştirenler şimdi -daha önce söz verilen- üçüncü etabın devreye girmesini istiyor.
Büyük ihtimalle üçüncü etap bu kez teleferik sisteminden oluşacak. Yani telesiyejin kapalı olan şekli…
Bu tesisler büyütülürse, konaklama yerleri, otel veya misafirhaneler de inşa edilirse, inanıyorum ki birçok şehirden Van'a kayak yapmaya gelenler olacaktır. Bölgemizde Erzurum ve Kars, kış sporları konusunda çok iyi noktalara geldi. Bunda, devlet dediğimiz, hükümetlerin büyük katkısı oldu. Van'da da tesislerin daha çok geliştirilmesi için gayret gösterilmesini bekliyoruz.

 


             Kayak kiralamaya gelenlerle bir-iki kişi ilgileneceğine, beş-altı kişi ilgilenmeye başlarsa, vatandaş dakikalarca bir kayak almak için sırada beklemek zorunda kalmazsa, etaplar çoğaltılırsa, konaklama vs olursa, inanın Abalı çok daha fazla ilgi görmeye başlar.

 


             Son yıllarda Abalı Kayak Tesisleri'ne büyük bir ilgi var. Ama bu tesisler geliştirilirse ilgi çok daha fazla artar.
Önümüzdeki yıllarda çok daha fazla insanın bu tesislere gelerek kayak sporunu yapacağına yürekten inanıyoruz. Umarım geliştirilecek tesislerimizle, artık ülkenin diğer illerindeki kayak merkezleriyle rekabet edecek duruma geliriz.
Daha önce verilen sözlerden biri de zirveye araç yolunun yapılması vaadi idi. Böyle olursa kayak yapmayanlar da, aracı ile yukarı doğru çıkabilecek. Yine birçok aile kayak yapmasa bile, telesiyej veya teleferik ile bu keyfi yaşamış olacak.
Sonraki yıllarda uluslararası yarışmaların da yapılacak olması ile Abalı Kayak Tesisleri ülkede adından söz ettirebilecek.
Hatta Van'da önümüzdeki yıllarda kentin hemen yanı başında olan ve yılda 5-6 ay boyunca, yerde karın kalkmadığı Kurubaş bölgesinde yeni kayak tesisleri yapılabilir.

 


          Demek ki kar yağışı sadece külfet değil. Bakış açısı çok önemli.
Bu tesislerden çok iyi sporcular çıkacağına inanıyoruz.
Niçin olmasın?
Bence olur.
Yeter ki birileri yatırımların yapılması için, biraz çaba göstersin…
Abalı Köyü'ndeki bazı gençlerin, perde kornişleri ile kaydıktan birkaç yıl sonra, Milli Takım sporcusu olduğunu hatırlatalım.