Ölüm izni, çalışan kişinin yakın derece bir akrabasının, kan hısmının (yani ortak soydan gelenler) vefat etmesi ile birlikte çalışmaması adına aldığı bir izin türüdür. Çalışanın yakınının vefatının ardından vefat edenin yasını tutması ve bu süreçte çalışmaması için verilen bir izin türüdür.

Ölüm izni bir mazeret iznidir. Bu süreçte işverenin işçiden çalışması beklemesi hayatın olağan akışına, dürüstlüğe aykırı düşeceğinden verilen izin Kanun kapsamında mazeret izinleri arasında sayılmaktadır (suallere de cevaben)

4857 sayılı İş Kanunu uyarınca işçiye ölüm izni verilmektedir. İş Kanunu'da Ek Madde 2. ile mazeret izni düzenlenmiştir. Mazeret izni ile işçinin evlenmesi, evlat edinmesi ve yakın bir aile bireyinin vefatı halinde işçiye belirli bir izin süresi öngörülmüş ve tüm bu izinlere mazeret izni denmiştir. Buna göre;

Mazeret izni, Ek Madde 2'ye göre; "İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir."

ÖLÜM İZNİ KAÇ GÜNDÜR?

Ölüm izni hem devlet memurları hem de özel sektör çalışanlarına sağlanan bir hak olsa da sunulan izin süresi farklılık gösterebiliyor. Memurlar için ölüm izni; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu m. 104/B'ye göre belirlenir. Memurlar için bu süre 7 gündür. Özel sektörde çalışanlar için ölüm izni; 4857 sayılı İş Kanunu'na göre belirlenir. Kanunun ek-2. Maddesine göre özel sektör çalışanları açısından ölüm izni süresi 3 gündür. Söz konusu maddeler şöyledir: (İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.) (İş Kanunu Ek madde 2) ve "Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir." (657 sayılı Kanun m. 104/B)

Memurlar için bu süre 657 sayılı devlet memurları kanunu 104. madde  kapsamında düzenlenmiştir. Bu madde uyarınca ölüm izni 7 gündür.

Özel sektör çalışanları ise bu hak 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde düzenlenip 3 gün olarak sunuluyor. Her ne kadar memurlara tanınan ölüm izni hakkı süresi özel sektör çalışanlarına göre daha daha fazla olsa da özel sektör çalışanları bu süreyi mazeret izni ile uzatabilirler. TSK personelinin ölüm izni ise 10 gündür. Her personel tabi olduğu kanuna göre ölüm izni alabilir.

ÖLÜM İZNİ KİMLERE VERİLİR?

4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işçinin;

Ana veya babasının,

Eşinin,

Kardeşinin, Çocuğunun vefat etmesi halinde ölüm izni verilir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memurun;

Kendisinin veya eşinin ana veya babasının,

Eşinin,

Kardeşinin, çocuğunun ölmesi halinde izin verilir.

ÖLÜM İZNİNDE ÜCRET DURUMU NEDİR?

Ölüm izni süresince işçi, sanki çalışıyor muşçasına ücret almaktadır. İşverence işçi ölüm iznindeyken ücret verilmemesi halinde işçinin ücret/ işçilik alacağı davası açma hakkı mevcuttur.

ÖLÜM İZNİ YILLIK İZİN SÜRESİNDEN DÜŞERMİ?

Ölüm izni mazeret izni sayıldığından yıllık izinden düşmez. Yıllık izin, işçinin çalışmasından kaynaklı olarak hak ettiği bir izin olup, mazeret izni olarak kabul edilen hallerden olan ölüm izni yıllık izinden düşmeye sebep olmaz.

ÖLÜM İZNİ İÇİN DİLEKÇE GEREKLİ MİDİR?

Ölüm izninin kullanılabilmesi için işçinin amirlerine dilekçe ile durumu bildirmesi gerekmektedir.

ÖLÜM İZNİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Ölüm İzni 4857 sayılı İş Kanunu ve 657 sayılı DMK uyarınca ölüm izni, çalışanın yakınının vefatı ile başlayacaktır.

ÖLÜM İZNİ MAZERET İZNİ SAYILIR MI?

Ölüm İzni 4857 sayılı İş Kanunu'nun Ek 2. Maddesinde de belirtildiği üzere ölüm izni mazeret izni olarak kabul edilmiştir.

ÖLÜM İZNİNDE ÖZEL SEKTÖR VE KAMU ÇALIŞANLARI İÇİN FARKLILIKLAR VAR MIDIR?

Ölüm İzninde Kamu çalışanları ve Özel Sektör çalışanları arasında Farklılıklar Var Mıdır Özel sektörde çalışan kişiler 4857 sayılı İş Kanunu'na bağlı olarak çalışmakta olup, Kanunun Ek 2. Maddesi uyarınca anne-babasının, eşinin, kardeşinin veya çocuğunun ölümünde 3 gün izin alabilmektedir. Bununla birlikte 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 104/B maddesi uyarınca memurun kendisinin ya da eşinin anne- babasının, eşinin, kardeşinin veya çocuğunun ölümünde 7 gün izin alabilmektedir ve Allah tüm ölmüşlerimize rahmet eylesin der.

Sağlıklı nice günler dileklerimle...