Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre sigortalının çalıştığı işten dolayı meslek hastalığına tutulduğu (suallerede cevaben)
a) Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları tarafından usulüne uygun olarak düzenlenen sağlık kurulu raporu ve bu raporun dayanağı ve diğer tıbbi belgelerin,
b) Kurum tarafından gerekli görülmesi hallerinde işyerindeki çalışma şartlarını ve buna bağlı tıbbi sonuçları ortaya koyan denetim raporları ve gerekli diğer belgelerin, Kurum Sağlık Kurulu'nca incelenmesiyle tespit edilir. Meslek hastalıkları konusunda yetkilendirilmiş sağlık hizmet sunucuları; Sağlık Bakanlığı Meslek Hastalıkları Hastaneleri, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ve Devlet Üniversite Hastaneleri'dir.
MESLEK HASTALIĞINA NEDEN OLAN ETKENLER?
Kimyasal Etkenler (Metaller ve metal işler, gazlar, çözücüler, asit ve alkali maddeler, pestisitler)
Fiziksel Etkenler (Gürültü, titreşim, termal konfor, aydınlatma, iyonize ve iyonize olmayan ışınlar, alçak ve yüksek basınç
Biyolojik Etkenler (Genellikle bakterilerin, virüslerin ve parazitlerin neden olduğu hastalıklar)
Psikolojik Etkenler.
PEKİ MESLEK HASTALIĞI NEDİR?
Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü gibi uluslararası kaynaklarda meslek hastalıkları; zararlı bir etkenle bundan etkilenen insan vücudu arasında, çalışılan işe özgü bir neden-sonuç, etki-tepki ilişkisinin ortaya konabildiği hastalıklar grubu olarak tanımlanmaktadır.
İŞVERENİN ALMASI GEREKEN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ NELERDİR?
Ülkemizde işverenlerin İSG yükümlülükleri kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiştir. Türkiye'deki tüm işverenler, işletmenin tehlike sınıfı ve çalışan sayısından bağımsız olarak temelde çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. İşveren kanunen aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır.
Mesleki riskleri önlemek ve çalışanlara eğitim ve bilgi vermek,
Gerekli araç ve gereçleri sağlamak, sağlık ve güvenlik tedbirlerini değişen şartlara göre uygun haline getirmek,
İşletmede gerekli organizasyonu yapmak,
İşyerinin iş sağlığı ve güvenliği standartlarını geliştirmek,
Risk Analizi yapmak veya yaptırmak,
İş yerinde özel ve hayati tehlike bulunan yerlerde gerekli tedbirleri almak
İşverenin yükümlülükleri, çalışanın yükümlülüklerinden bağımsızdır. İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin dışarıdan sağlanması işverenin yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz. Bunlara ek olarak da işveren iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetlerini çalışanlara yansıtamaz.
Yukarıda belirtilen yükümlülükler iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları kapsamında tüm işverenler için geçerlidir. İşveren, işletmenin iş koluna göre belirlenen tehlike sınıfı ve sigortalı çalışan sayısına göre başka yükümlülükleri de yerine getirmek zorundadır.
PEKİ NEDEN İŞE BAĞLI HASTALIK TANIMI DAHA DOĞRU?
Bugün Türkiye'de ve Dünya'da genel olarak işe bağlı hastalıkların tamamını değil hastalığa neden olan maruziyetin tamamen işe özgü olduğu 'Meslek Hastalıklarını teşhis etmeye ve tanımaya dönük sistemler bulunmaktadır. Oysaki "işe bağlı hastalık" çalışma şartlarının kısmen ya da tamamen neden olduğu veya kötüleştirdiği fiziksel ya da ruhsal hastalıklar ve sağlık sorunları olarak tanımlanmaktadır ve çalışanın tüm yaşam koşullarına vurgu yaptığı için daha kapsamlı ve doğrudur.
Bu durumda meslek hastalıkları, işe bağlı hastalıkların yalnızca bir alt grubudur. Bu grupta esas hastalık etkeni "bireysel" olarak ayırt edilebilir ölçüde "işe özgü"dür. "Meslek hastalığı" tanımının en sorunlu yanı ise işçilerin çalışmaktan kaynaklı maruz kaldığı hastalığı bireysel olarak değerlendirmesi, bu şekilde çalışmanın işçilerin sağlığını topyekün etkilediğini göz ardı etmesidir.
SÜREKLİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETİ ALMA ZORUNLULUĞU NEDİR?
İşyerlerinde sürekli İSG hizmeti konusunda ise, Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği alanında yürürlükte olan yasal düzenlemelere göre, belirli şartları sağlayan işyerleri sürekli iş sağlığı ve güvenliği hizmeti almak zorundadır. Sürekli iş sağlığı ve güvenliği hizmeti, işyeri tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre belirlenen sürelerde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli bulundurma zorunluluğudur.
Sağlıkla kalın...